Sagan nebol lacný, ale je to dobrá zmluva

13.08.2014 Celý región

Kodaň 13. augusta (TASR) - Oleg Tinkov je presvedčený, že slovenský cyklista Peter Sagan vyhrá v roku 2015 jednu z veľkých jarných klasík vďaka podpore, ktorú bude mať vo svojom novom pôsobisku. Ruský miliardár podľa vlastných slov aj týmto krokom potvrdil, že zo svojej stajne Tinkoff-Saxo chce najlepší tím na svete.

Tinkov priznal pre cyclingnews.com, že angažovanie dvadsaťštyriročného trojnásobného víťaza zeleného dresu z Tour de France nebola lacná záležitosť, no na druhej strane príchod Sagana iba potvrdzuje ambície jeho tímu pred nadchádzajúcou sezónou a taktiež pomôže naplniť jeho plán urobiť zo Tinkoff-Saxo najlepšiu stajňu v profesionálnej cyklistike do roku 2016. "Je to skvelý športovec, milý človek a má veľkú marketingovú hodnotu v tomto športe," uviedol Tiňkov.

Sagan podpísal trojročný kontrakt

Podľa viacerých médií zarobí Sagan, ktorý podpísal trojročný kontrakt, v novom tíme od 3,5 do 4,4 miliónov eur za sezónu. "Čísla, ktoré som videl v médiách, sú šialené, ale samozrejme, najlepší pretekári nie sú lacní. Ak je niečo dobré, nie je to lacné. Som skromný, nemám nóbl vilu, ale som ochotný zaplatiť za najlepších jazdcov. Som presvedčený, že je to dobrá zmluva pre Petra aj pre nás. Nezískali sme iba skvelého pretekára, ale spojili sme sa aj s armádou výborných fanúšikov a zaistili sme si množstvo marketingových príležitostí. Prídu aj noví vynikajúci sponzori, ktorých predstavíme už čoskoro," pokračoval.

Bude mať inú pozíciu

Kým v tíme Cannondale bol Sagan jasným lídrom, v Tinkoff-Saxo bude mať inú pozíciu. Šéf stajne je však presvedčený, že napriek tomu bude vyhrávať viac významnejších pretekov ako doteraz. "Naším kapitánom zostáva Alberto Contador, pretože je líder na podujatiach Grand Tour, no aj Peter má obrovskú charizmu. Samozrejme, že musí vyhrávať na klasikách a zvíťaziť aj vo svojej prvej veľkej, pretože sa mu to ešte nikdy nepodarilo," uviedol.

Podľa Tinkova mu k tomu pomôžu lepší spolujazdci, akých mal v predchádzajúcom tíme: "Som si istý, že v našom tíme vyhrá. Každý videl, ako dopadol Peter na jar. Stratil veľa pretekov práve pre to, že nemal dostatočne dobrý tím. Ten náš je oveľa silnejší a môžeme mu veľmi pomôcť. S ostatnými pretekármi, ktorých sme získali, môžeme miešať karty s dvoma cyklistami."

Tinkoff-Saxo by mal v najbližšej dobe angažovať ďalších popredných cyklistov. Hovorí sa o príchodoch Nóra Edvalda Boassona Hagena zo Sky, opačným smerom by mal putovať Ír Nicolas Roche. Tinkov má údajne záujem aj o tridsaťšesťročného veterána a Saganovho kolegu z Cannondalu Ivana Bassa.

Okrem nových pretekárov dotiahol do tímu aj nových trénerov a špecialistov na prípravu. "Mojím cieľom nie je iba najlepší tím na svete. To je jednoduché, každý môže mať najlepší tím, keď má peniaze a kúpi si pretekárov. Mojím cieľom je vybudovať nový, moderný tím založený na technológiách, nových programoch výživy a regenerácie, nových tréningových metódach a tréningových dátach," dodal Tinkov pre cyclingnews.com.
 

Vyberte región